Книжкова виставка "Безпека у житті, життя у безпеці"

Безпека під час воєнного стану починається з обізнаності.

Важливо не нехтувати своєю безпекою та бути свідомими. 

На нашій виставці ви знайдете рекомендації, як діяти  під час різних надзвичайних ситуацій, бо життя людини - найцінніше.

Книжкова виставка "Корифей українського слова" (До 245-річчя від дня народження Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка)

29 листопада виповнюється 245 років від дня народження українського письменника, громадського діяча, основоположника жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка. Твори письменника утверджували високі морально-етичні якості людини з народу, відіграли помітну роль у розвитку української мови. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист захищав художні можливості української літературної мови. Брав участь у заснуванні професійного театру в Харкові (1812). Вистави «Сватання на Гончарівці», «Конотопська відьма» та «Шельменко-денщик» до цього часу захоплюють глядачів усього світу. У виданні першого в Україні журналу «Український вісник» (1816-1817 роки) було надруковано його перші твори, також Квітка-Основ’яненко сприяв виданню альманаху «Молодикъ» (1843-1844 роки).
Прозаїк, новатор він створив цілу галерею національно колоритних персонажів. Найкращі твори автора одними з перших представляли українську літературу європейським читачам. У 1854 році в Парижі опубліковано французькою мовою «Сердешну Оксану». Твори Основ’яненка перекладено польською, болгарською, чеською та іншими мовами. Творча спадщина Квітки-Основ’яненка налічує близько 80 творів різних жанрів: фейлетони, комедії, оповідання, повісті, історично-художні нариси й літературно-публіцистичні статті. Найвідоміші з них: «Маруся», «Конотопська відьма», «Козир-дівка», «Пан Халявський», «Ганнуся», «Сердешна Оксана», «Сватання на Гончарівці».

Бібліотека ім. П. Й. Панча пропонує Вашій увазі виставку, присвячену творчості Г. Ф. Квітки-Основ'яненка.