Перегляд документального фільму "Будинок зі скалок"

Сьогодні у Кіноклуб Docudays UA при Бібліотеці ім. П. Панча ми дивились документальний фільм данського режисера Сімона Вільмонта "Будинок зі скалок". Стрічка розповідає про Лисичанський центр соціально-психологічної допомоги. У ньому перебувають діти, які опинилися в складних життєвих обставинах. Діти живуть своїм життям у притулку і ведуть недитячі розмови про алкоголізм батьків, про напад тата з ножем, про дружбу. Вони говорять між собою, ніби не помічаючи камери поруч. "Центр у Лисичанську - це заклад соціальної опіки від держави. Поки вирішується, з ким бути дитині, її поміщають у центр. Якщо ситуація з батьками серйозна і їх позбавляють батьківських прав, дитині шукають нову родину або відправляють до інтернату", - розповідає Олена Розвадовська, засновниця фонду "Голоси дітей" і консультант знімальної групи. 
Це дуже сумний, важливий і зворушливий фільм, який нікого не залишив байдужим. Він змушує задуматися про те, як багато дітей навколо потребують нашої уваги та допомоги. "Будинок зі скалок" - другий український документальний фільм, який отримав оскарівську номінацію. У 2016 році фільм про Євромайдан "Зима у вогні: Боротьба України за свободу" також номінували на цю нагороду. Але Оскара отримав цьогоріч третій номінант від України, документальна стрічка режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі", яку ми згодом обовязково покажемо у нашому Кіноклубі. Кінопоказ відбувся завдяки підтримці мережі Кіноклуби Docudays UA.

Національний тиждень читання поезії: «Ріки незмінно течуть додому»

16-24 березня 2024 року в Україні проходить Національний тиждень читання - щорічна акція, організована Українським інститутом книги. Цей тиждень присвячений поезії, адже саме вона володіє унікальною силою єднати людей, дарувати емоції та надихати на творчість.
Бібліотека ім. П.Й. Панча з радістю долучається до флешмобу читання віршів українських поетів.
Вірш "Кольорові миші" легендарної Ліни Костенко, читає бібліотекар I категорії Тетяна Швед. 
Ліна Василівна тільки вчора святкувала своє 94-річчя, з чим ми її і вітаємо!🎉


Запрошуємо всіх долучитися до "Національного тижня читання"! Читайте вірші українських поетів, діліться ними з друзями та близькими, публікуйте у соцмережах з хештегом #НаціональнийТижденьЧитання.