Літературні мандрівки на літо: книжкова полиця від бібліотекарів

Літо – це час не лише для відпочинку та розваг, але й для захоплюючих подорожей у світи, створені письменниками.
Наші бібліотекарі з радістю поділяться з вами своїми рекомендаціями книг, які стануть чудовими компаньйонами для ваших літніх читацьких пригод.

1. "Солодка Даруся" Марії Матіос. 

Роман вражає своєю глибиною та майстерністю у побудові персонажів і сюжетних ліній. Опублікований у 2004 році, він став однією із найвизначніших робіт у творчості авторки.
Сповнений національного колориту та щирих емоцій, роман розповідає про життя української родини у селищі Черемошному на Буковині у 40-х та 70-х роках минулого століття і про трагічні події, що поглинули їх у своєму вирії. 
Емоційна, важка, але вкрай правдива книга, яка ще довго вас не відпустить. 
2. "Я бачу, вас цікавить пітьма" Ілларіона Павлюка. 

Глибокий психологічний роман, який досліджує теми кохання, втрати, болю, прощення та пошуку сенсу життя. Ілларіон Павлюк майстерно володіє словом, створюючи атмосферу напруги та тривоги, яка тримає читача у полоні до останньої сторінки.
"Я бачу, вас цікавить пітьма" – це книга, яка змусить вас замислитися над складними питаннями про людську природу та про те, що насправді ховається у темряві.
3. "Музей покинутих секретів" Оксани Забужко. 

Ця книга – це не просто роман, а справжня скарбниця української історії, культури та філософії, сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда — про владу минулого над майбутнім, про кохання і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою. Читачам варто запастися витримкою: більше 800 сторінок насиченого сенсами текста розплавлять вас не гірше ніж спека нинішнього літа.


4. "Тіні забутих предків" Михайла Коцюбинського.  

Якщо ви шукаєте книгу, яка перенесе вас у чаруючий світ українського фольклору та подарує вам незабутні враження, "Тіні забутих предків" – це те, що вам потрібно.
Цей класичний український роман поведе вас у загадковий світ карпатських гір, де переплітаються реальність та легенди, люди живуть у гармонії з природою, а закоханим доводиться боротися за своє щастя не лише з людьми, але й з ворожими силами природи та з темними легендами, які оповили карпатські гори.
5. "Лісова пісня" Лесі Українки.

Поетична драма-феєрія – справжня перлина української літератури. Вона зачаровує красою мови, глибиною думки та щирістю емоцій.
Це глибокий роздум про сенс життя, про вічне протистояння добра і зла, про красу природи та про те, що справжня любов неможлива без єднання з природою. 
Леся Українка майстерно використовує фольклорні мотиви, створюючи мальовничі описи лісу, його мешканців та їхні таємничі обряди.
"Лісова пісня" змусить вас замислитися над складними питаннями життя та про місце людини у цьому світі.

Це лише декілька з безлічі чудових книг, які ви знайдете у нашій бібліотеці.
Приходьте, обирайте книги до смаку та вирушайте у захоплюючі літературні мандрівки!

«Наша кров свята для нас» (з презентації книги «Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник»)

11 липня 2024 року у Колонній залі Київської міської державної адміністрації відбулася презентація книги «Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник», організована Департаментом суспільних комунікацій КМДА. Відвідувачі заходу побачили авторів видання: журналістку, поетесу Юлію Бережко-Камінську і журналістку Алли Багірову.
Презентацію відкрила директорка Департаменту суспільних комунікацій Смірнова Мирослава Михайлівна. Вона підкреслила важливість і актуальність книги для нашої історії і нашої пам'яті. Це чудово виконане з точки зору поліграфії видання зі світлинами
Юрія Вереса та Олега Гриба (Ірпінь, інформаційне агентство ITV), які зафіксували численні руйнування окупантами міст і селищ Київщини та інших постраждалих регіонів.
Відвідувачі заходу почули виступи директорки Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Ольги Романюк та українського письменника, поета, перекладача, літературного критика, давнього друга бібліотеки ім. Петра Панча Дмитра Чистяка.
Ця книга є як в нашій бібліотеці, та і в інших публічних бібліотеках Києва. Так що чекаємо на Вас в нашій бібліотеці.
Цікава історія друку цієї книжки (зруйноване видавництво в Харкові, зруйноване місце зберігання цієї книги в колекторі на території Голосіївського району). Оголошення тривоги примусило більшу частину презентації провести в укритті. Надзвичайно цікавими були спогади двох воїнів - авторів текстів, які захищали Київщину від ворожої навали у перші дні московського вторгнення. Після перемоги прийдеться ще розбиратися з історією появи численних «будівельників», які перетворилися на диверсантів. Цікавими були спогади психологині з Обухова, подружжя Бориса і Тетяни Квітко із Кремінної на Донеччині, батьків загиблого сина. Всі ці історії - це яскраве продовження цієї книги. А книга ця - наша жива пам'ять про людей і недолюдків. Ніколи не забудемо.
Героям - слава! Смерть московським окупантам!


Книжкова виставка «Перша сходинка до духовності» (До Дня Хрещення Київської Русі-України)

Сьогодні, 15 липня – день, який знаменує собою важливу віху в історії нашої країни – День Хрещення Київської Русі-України. 
Це свято має глибоке державне та культурне значення.
Саме з прийняттям християнства у 988 році Русь стала єдиною державою, об'єднаною не лише кровними узами, але й спільною вірою.
Хрещення стало поворотним моментом у розвитку нашої країни.
Воно відкрило шлях до освіти, культури, мистецтва та архітектури.
Прийняття християнства сприяло формуванню української національної ідентичності.
Сьогодні, коли наша країна бореться за свою свободу та незалежність, важливо пам'ятати про те, що віра та духовність завжди були опорою для українського народу.
В цей день ми згадуємо про велич наших предків, які зробили історичний вибір, який визначив шлях розвитку України на тисячоліття.
Ми молимося за мир та єднання в нашій країні, за те, щоб віра та духовність й надалі надихали нас на добрі справи та давали нам сили йти вперед.
З нагоди Дня Хрещення Київської Русі-України наша бібліотека запрошує вас на книжкову виставку «Перша сходинка до духовності».