"Україно, ми йдемо до бою - дай нам смертоносного меча!" (До 95-річчя від дня народження Дмитра Павличка)

До 95-річчя від дня народження Дмитра Павличка бібліотека ім.Петра Панча пропонує ознайомитися з книжковою виставкою, присвяченою життю і творчості українського поета, Героя України (2004), лауреата Національної премії Шевченка (1977) Дмитра Васильовича Павличка.
Відомий український літературознавець і політик, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський так написав про Дмитра Васильовича: "Дмитро Павличко - поет, розіп'ятий між Лірикою і Політикою, він не може затамувати клекоту переживань, який виривається з його душі відчайдушним криком українського болю".
Дмитро Павличко був багатогранною особистістю: поет, політик, шістдесятник, літературознавець, філософ, перекладач, публіцист, есеїст, прозаїк-новеліст, психолог, політолог, історик, культуролог, дипломат, один з авторів Акта проголошення Незалежності України.
В першій книзі поезій 1953 року "Любов і ненависть" більшість віршів свідчать про бажання поета максимально відверто розповісти про свою юнацьку долю, про те, що переживає його душа. Вісімнадцятитисячний тираж збірки "Правда кличе" було вилучено з продажу й знищено - через сонет "Коли умер кривавий Торквемада" (перша в СРСР публічна оцінка Сталіна як тирана).
Багато текстів Дмитра Васильовича стали піснями, найвідомішою з яких, безперечно, є "Два кольори".
Для Павличка мова - то найцінніший скарб, з яким ніщо не може зрівнятися, то найвищий критерій моральності, вартість людини. Саме мові присвячені вірші "Ти зрікся мови рідної...", "Якби я втратив очі, Україно..."
Повертаючись до сьогодення, Дмитро Павличко ще в 2015 році залишив нам історичне пророцтво: "Ми з москалями - не одна війна, Була сто перша - буде ще сто друга, Коли впаде кремлівський Сатана, А ми від зброї вернемось до плуга".
Дмитро Павличко – людина, яка залишила значний слід в українській літературі та політиці, поезія, проза та публіцистика якого відзначаються глибиною думки, щирістю почуттів та незламним патріотизмом.
Чекаємо вас на нашій виставці.

Розмовний клуб англійської мови «Talk Time»

Сьогодні в нашій бібліотеці відбулося чергове зібрання розмовного клубу з англійської мови «Talk Time». Щовівторка Ви маєте можливість у клубі "Talk Time" не тільки попрактикуватися в розмовній англійській мові, але й розширити коло своїх знайомств та отримати нові знання.
Отже, якщо ви захочете покращити свою розмовну англійську мову та знайти нових друзів, тоді завітайте в бібліотеку ім. Петра Панча до нашого розмовного клубу «Talk Time» щовівторка об 11:00.

Творча зустріч та відкриття виставки робіт художника Сергія Свідерського «Кримські спогади»

Сергій Свідерський – талановитий художник за покликом серця, наш сучасник, працює у різних напрямках та техніках, які постійно вдосконалює, знаходячи нові витончені підходи і методи виконання. Ось що сам митець розповідає про кримський період у своїй творчості:
— У ті роки, коли я опинився на Південному узбережжі Криму, півострів був досить диким місцем, особливо його гірська частина. Моя допитливість дозволила мені зазирнути в багато куточків цього чудового краю. Мої подорожі чергувалися вилазками у гори, з відчуттями тиші та спокою від навколишньої природи, і спусками на узбережжя, де заспокійливий шум моря був живим джерелом творчості. Так з'явилися кримські акварелі, серії графічних малюнків і відчуття зв'язку з навколишнім світом. І це було дуже потужним джерелом творчості.
За час перебування в Криму було виходжено стільки диких кримських стежок, що склавши цифри відстаней та час проходження, вийшла досить вагома цифра близько 32 тисяч кілометрів за багато років подорожей. Запропоновані на цій виставці роботи створені частково під час піших прогулянок, деякі по пам'яті, які спливли в уяві через певний час і всі вони відображають моє емоційне ставлення до дивовижних краєвидів Крима і казкових витівок місцевої природи. Через роки змінилося ставлення до пам'яті – і багато деталей втрачаються, інші часом спливають найяскравіше і живо втілюються у Кримський пласт моєї творчості, пронизуючи червоною ниткою думки, мрії та спогади
Запрошуємо на творчу зустріч з художником Сергієм Свідерським та на відкриття виставки його робіт під назвою «Кримські спогади» 13 жовтня 2024 року о 15:00.
Чекаємо на вас!