Інформаційно-просвітницька година "Культура Європи Нового часу"

14 березня у бібліотеці ім. П.Й.Панча відбулася цікава та змістовна інформаційно-просвітницька година "Культура Європи Нового часу". Захід було організувано з метою ознайомити читачів з багатством та різноманіттям європейської культури, а також сприяти розвитку толерантності та взаєморозуміння між народами. Презентацію підготувала та провела завідуюча бібліотекою Антоніна Золотова. Під час заходу ведуча розповіла про основні віхи розвитку європейської культури Нового часу (у період з XVII ст. до кінця XIX ст.). Вона окреслила особливості культури різних європейських країн, а також продемонструвала цікаві ілюстрації та фотоматеріали. Особливу увагу було приділено таким аспектам європейської культури, як мистецтво, наука, музика, література, мови та релігії.
Презентація супроводжувалась жвавою дискусією. Читачі ділились своїми враженнями від подорожей до європейських країн, розповідали про знання та досвід, пов'язані з європейською культурою.
Захід викликав значний інтерес у публіки, багато учасників відзначили його пізнавальність та корисність.
Ми вдячні всім, хто завітав на презентацію, та запрошуємо вас на нові цікаві заходи!
Бібліотека ім.П.Й.Панча – це місце, де можна не лише читати книги, але й знайомитися з різними культурами світу.

Книжкова фото-документальна виставка "За покликом серця" (До Дня українського добровольця)

14 березня ми вшановуємо людей, яким завдячуємо життям у суверенній Україні. Це вони першими за покликом серця стали на захист української незалежности в 2014 році й стримали повзучу анексію наших територій. Це вони в перші дні великого вторгнення московії створили в своїх громадах загони територіальної оборони й фактично голіруч відбивали атаки озброєного до зубів скаженого ворога. Це вони – прості люди, які в цивільному житті були робітниками, селянами, вчителями, айтівниками, оперними співаками, бізнесменами, медиками, письменниками, – в один день перетворилися на мужніх воїнів і волонтерів. 
Сьогодні – день українського добровольця, затверджений постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року. Саме 14 березня 2014 року з Майдану Незалежности на тренувальну базу в Нових Петрівцях вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану. Саме з цього почалася новітня історія українських добровольців чергової хвилі наших визвольних змагань. Але, звісно, феномен українського добровольчого руху сягає своїм корінням давніших часів. Ми пам’ятаємо Українських Січових Стрільців, чий гімн «Ой у лузі червона калина…» здобув нове життя під час повномасштабного вторгнення. Ми не забуваємо героїв Крут і безпрецедентний героїзм Української Повстанської Армії, яка воювала на 3 фронти й до останнього чинила спротив радянській владі. Що рухало цими людьми? Звідки вони брали мотивацію? Їм – слово: «Зараз вже ніхто не відповість, чому ми йшли, як не злякалися, як та чим збиралися воювати. На ту мить таких думок просто не виникало. …Це була війна. Безжальна. Справжня. Та, в якій немає романтики чи краси. Лише гостре бажання вижити, яке виникало тільки після… А в бою було неважливим. Ще. На тому боці був ворог. І я зовсім не хотів зрозуміти його мотивів. Бо йшов він по цій кам’яній землі. Моїй землі. На мене».
Бібліотека ім. П. Й. Панча підготувала до цієї дати книжкову й фотодокументальну виставку. Тут ви знайдете історію січових стрільців, УПА, дізнаєтеся, як зароджувалися українські добробати під час новітньої війни з московитами, «почуєте» голоси безпосередніх учасників подій 10-річної війни, а також ознайомитеся з творчістю цих мужніх, талановитих людей. Слава Україні!