"Друкар книжок небачених". До 450-річчя від дня виходу у світ "Апостола" Івана Федорова - однієї з перших друкованих книг в Україні (1574)

Сьогодні виповнюється 450 років надрукованому у Львові «Апостолу» Івана Федорова. До цієї дати бібліотека ім. Панча підготувала історико-бібліографічну довідку. 
Ще донедавна вважалося, що «Апостол» – перша книга, яка вийшла друком на українських теренах, а Іван Федоров відповідно – перший друкар на українській землі. Але це не так. Віддаючи належне великій справі, якій присвятив своє життя Іван Федоров (Хведоров, Хведорович), і самій його особистості, зазначимо, що друкарство в Україні було задовго, а точніше, за 112 років до нього. Про це свідчить і сам Іван Федоров: «Я прийшов до богоспасаємого міста Львова і тут я ніби йшов стопами боговибраного мужа». Те саме підтверджує і напис на його могильній плиті: «Іван Федорович друкар Москвитин которий своїм тщанієм друкованіє занедбалоє обновив». 

Книжкова виставка «Через їх долі пройшла війна» (до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав)

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Одна з самих трагічних сторінок історії нашого народу, яка тривала вдвічі довше, ніж Друга світова - афганська війна. З 1979 до 1989 року близько 150 тис. українців пройшли через горнило "афганської війни". Згідно із статистикою, в Афганістані загинуло 4 тис. українців, 72 українських воїни зникли безвісти. Понад 3 тис. матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали удовами. Більше ніж 8 тис. українців отримали поранення, 6 тис. інвалідність. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.
Окрім афганської, за часів СРСР українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Вони виконували "інтернаціональний" обов'язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В'єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку, на острові Куба та в інших "гарячих точках".
Ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих краях.
До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав представляємо книжкову виставку «Через їх долі пройшла війна».