"Письменник великого мистецтва та майстер епатажу": До 170-річчя від дня народження Оскара Вайлда (1854 - 1900), англійського прозаїка, поета, драматурга

16 жовтня виповнюється 170 років від дня народження Оскара Вайлда. До цієї дати бібліотека ім. П. Й. Панча підготувала історико-бібліографічну довідку.
Оскар Вайлд - поет, драматург і прозаїк, який втілив у своїй творчості художні принципи англійського естетизму.
Народився Оскар Вайлд у Дубліні в 1854 році. Культ краси, що панував у батьківському домі, багато в чому визначив його особисті погляди на природу мистецтва.
Основна вимога, яку Вайлд та його послідовники висували до мистецтва - не копіювати природу, а відтворювати її за законами краси, недоступної для повсякденного життя.
Не мистецтво відображає дійсність, а життя наслідує мистецтву - вважав письменник. Неправда, за Вайлдом,- форма вияву краси, а тому вона важливіша за голий практицизм повсякденності.
Роздумами про співвідношення добра, користі й краси проникнуті майже всі твори Вайлда, втім, фінали зазвичай песимістичні.
"Портрет Доріана Грея" (1891) - один із найцікавіших і найзагадковіших творів Вайлда. 
Мотив "двійництва", використаний у романі, був найгострішою формою вираження "подвійності світу". 
Цей мотив виникає як підсумок роздумів про складність людської особистості. В "Портреті Доріана Грея" Вайлд утілив свою концепцію людини, в душі якої - і пекло, і рай.
Казки Вайлда являють собою найбільш органічне втілення естетичних ідей письменника: "Молодий король", "Рибалка та його душа", "Зоряний хлопчик", "Соловей та троянда" та інші.
Помер письменник у 1900 році, остаточно забутий читачами та критиками.