Щиро дякуємо нашим читачам за подаровані книжки!

Від щирого серця дякуємо нашим шановним читачам за подаровані бібліотеці книжки!
Ваша щедрість та щира зацікавленість у розвитку нашої бібліотеки роблять її по-справжньому багатшим та затишнішим місцем.
Кожна подарована вами книга – це новий світ, який відкривається перед нашими читачами, це нові знання та емоції, які вони можуть отримати.
Завдяки вашій підтримці ми можемо робити нашу бібліотеку кращою, адже вона стає не просто місцем, де можна взяти книгу, а й справжнім центром культурного життя.
Ще раз щиро дякуємо всім, хто подарував бібліотеці частинку своєї душі!❤️❤️❤️

«День Європи - свято миру і єдності» (До Дня Європи в Україні)

В умовах реалій російсько-української війни бібліотека ім. Петра Панча до Дня Європи в Україні пропонує книжкову виставку «День Європи – свято миру і єдності». День Європи - свято, що відзначається 9 травня в Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на континенті. Дату 9 травня було затверджено у 1985 році на саміті Європейської Ради в Мілані, оскільки саме в цей день 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді «наднаціональної спільноти». За словами французького урядовця, метою було створення механізму попередження воєн, щоб їх «не лише не можна було уявити, а й вони були неможливими». До того День Європи відзначали 5 травня, бо в цей день у 1945 році було створено Раду Європи.
Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р., «враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію», встановлено щорічно відзначати цей день у третю суботу травня.
Бажання стати країною-членом Європейського Союзу українці продемонстрували всьому світу в кінці 2013 р. – вони організували Євромайдан і скинули проросійського президента Віктора Януковича, який не підписав угоду про асоціацію з Європейським Союзом.
24 лютого 2022 р. президент Росії оголосив війну Україні й розпочав масштабне вторгнення. За кілька днів 28 лютого 2022 р. Президент України Володимир Зеленський підписав заяву на вступ України до ЄС, а вже 1 березня Європарламент проголосував за статус кандидата на членство у ЄС для України. Це вирішальний для нас момент. Війна, яку розв'язала Росія, об’єднала нашу країну, наш народ з Європейським Союзом. Про це Президент України Володимир Зеленський сказав 8 квітня 2022 р. під час спільного брифінгу з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем.
З травня 2023 року згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського з метою зміцнення єдності народів Європи Україна відзначатиме День Європи 9 травня.
«Будемо вшановувати нашу історичну єдність - єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм» , - заявив Глава держави у зверненні 8 травня після підписання Указу.
11 квітня 2024 року під час пресконференції за підсумками саміту Ініціативи трьох морів у Вільнюсі Володимир Зеленський закликав ЄС почати переговори про членство України в Європейському союзі, а НАТО – запросити її до вступу. «Критично важливо для європейської єдності підтвердити, що Євросоюз не боїться самого себе і що НАТО не боїться власних правил: кожна демократична нація в Європі, яка поділяє та захищає спільні цінності Європи й євроатлантичного простору, заслуговує бути членом ЄС і Північноатлантичного альянсу», – сказав він. Зеленський закликав підтвердити цей принцип реальними діями: «Червень – це час, коли правильно буде почати фактичні перемови про вступ України в Євросоюз. Європі потрібен цей сигнал її власної сили, щоб у Путіна не було спокуси подумати, нібито Європа виявляє слабкість». Президент також згадав про важливість запрошення України до вступу в Північноатлантичний альянс. «Я сказав сьогодні партнерам, що Путін не зважає на наші дії, готуючи свої агресивні кроки. Він сам будує свій графік ескалації, наскільки може й наскільки нібито він на щось реагує. Путін хоче знищити Україну, а згодом підкорити всіх інших сусідів Росії. І у нашого життя та безпеки просто немає альтернативи, саме тому немає альтернатив і запрошенню України до Альянсу. Потрібне це запрошення в Альянс», – наполягає Зеленський.