Англійська у бібліотеці ім. П.Й.Панча

Сьогоднішня дощова погода не злякала наших незламних студентів, які прагнуть вивчати англійську у бібліотеці, за що ми їм невимовно вдячні!

Приєднатися до групи з вивчення англійської мови під керівництвом чарівної Наталії Рудої можна кожної пятниці о 12:30 за адресою вул. Велика Васильківська, 90.

Книжкова виставка «Книг незмірна глибина» ( До Всесвітнього дня книги і авторського права )

До Всесвітнього дня книги і авторського права бібліотека ім. Петра Панча пропонує своїм читачам книжкову виставку «Книг незмірна глибина». Вона складається з двох частин. В першій представлені матеріали, які розповідають про історію цього свята, традиції святкування, методичні вказівки з дисципліни «Інтелектуальна власність» та деякі інші книжки з питань інтелектуальної власності в Україні і в світі, окремо поданий витяг з Закону України «Про авторське право і суміжні права». Традиція святкування Дня книги народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже більш серйозною причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народилися або померли саме 23 квітня. Наприклад, М.Сервантес, В.Шекспір, Л.Вега, М.Дрюон, М. Валеджо та інші. Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу, уся спільнота – і ті, хто читає, і ті, хто пише.
Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями, що представляють три напрями книжкової галузі, – Міжнародним союзом видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій – обирають Всесвітню столицю книги. Цього року це французький Страсбург. В усьому світі проводяться виставки, громадські читання, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.
Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворені у друкованих рядках, неодмінно мають стати на заваді жорстокості, несправедливості й насилля, врятувати наш неповторний світ. Наша бібліотека весь час популяризує книжки, привертає увагу до бібліотеки, до читання, адже література повинна задовольняти потреби людської душі. Саме про це писала француженка Симона Вайль під час Другої світової війни, жінка-філософ, яка голодувала на знак солідарності з французьким народом. Над цими та іншими питаннями буття замислювались Камю і Сартр. Нам також приємно проінформувати наших відвідувачів, що досить значна частина книжок для прочитання, які рекомендує сучасна французька письменниця Крістін Фере-Флері у своїй книжці «Дівчина, яка читала в метро», є у фондах нашої бібліотеки.
У другій частині нашої виставки представлені окремі твори, які рекомендують школярам і студентам для того, щоб вони творили добро в світі, могли гідно досягати поставленої для себе мети. 
Крім книжок з виставки рекомендуємо нашим читачам ознайомитися з інтернетівською версією блискучого есе Галини Пагутяк «Жорстокість існувавання», з відозвою українських католицьких єпископів у 1933 році проти геноциду українців в УРСР, ініційованою митрополитом Андреєм Шептицьким, - «Україна в передсмертних судорогах!» (і це в ті часи, коли інші українці писали «Партія веде!»).
Звертаємо Вашу увагу на книжку Ігоря Померанцева «КГБ та інші...», в якій автор (не українець!) освідчується в любові до української мови з її «еллінізмом» і матеріалізацією звуків, з її прадавнім фрикативним «г» і особливою граматикою, бо як же нею перекладеш «ти снила про мене»: «На терезах вічності фрикативне «г» переважить усі носові французької». Найвибагливішого читача зацікавить книжка Ростислава Семківа «Як читати класиків», збірка статтів та есеїв літературознавців «Критика прози» про творчість О.Забужко, Ю.Андруховича, Г.Пагутяк, О.Ільченка, С.Жадана та інших провідних українських письменників, книжка Анатолія Дністрового «Письмо з околиці».
Ви будете захоплені «Алефом» Хорхе Луїса Борхеса. За зізнанням самого автора, його новели - «це «постскриптум до всього корпусу світової літератури».
Україна переживає зараз важкі часи, найбільших страждань нам завдає повномасштабна неоголошена війна з Московією. Україна відстоює своє право на існування. Але, не дивлячись на це, українське Відродження набирає обертів: зростає популярність української мови та літератури, з'являються нові талановиті автори, писменники розширюють тематичні та жанрові діапазони та беруть активну участь у міжнародному літературному процесі. 
Хочемо побажати всім любителям книг:
  • Невичерпної цікавості та спраги до знань.
  • Щасливих зустрічей з новими та цікавими книгами.
  • Захоплюючих подорожей у світи, створені письменниками.
  • Радості від читання та щирого спілкування з книгою.
Нехай кожен день буде наповнений цікавими книгами, а життя – мудрістю та натхненням, які вони дарують.
З днем народження, КНИГО!❤️
.