"Світи Джерома Селінджера". До 105-річчя від дня народження (1919 - 2010)

Сьогодні, 1 січня, виповнюється 105 років від дня народження американського письменника-класика, письменника-загадки, який на піку своєї кар’єри покинув літературну діяльність та оселився в провінції, де вів усамітнений спосіб життя аж до самої смерти в 2010 році. Йдеться про Джерома Дейвіда Селінджера.
Його творча спадщина невелика – низка оповідань і повість, що стала світовим бестселером, яку він писав протягом 10 років, - «Ловець у житі».
Народився письменник у заможній родині в 1919 році. Учився в трьох коледжах, але не закінчив жодного. Згодом батько, який був торговцем, відправив сина до Европи вивчати ковбасне виробництво. Потрапивши там на скотобійню, Селінджер, по-перше, відчув огиду й не схотів продовжувати сімейну справу, а, по-друге, став вегетаріанцем. Повернувшись до Америки, він вирішив зайнятися літературною діяльністю. У 1940 році було опубліковано його перше оповідання «Молоді люди». У Другу світову війну Селінджер воював. Ернест Ґемінґвей, зустрівшись із ним під час воєнних дій у Нормандії, високо оцінив його творчість, зазначивши: «Ви до біса талановитий». Найяскравішим оповіданням, яке зачіпає тему війни, є «День рибки-бананки». Дуже стисло, але вражаюче влучно, автор змальовує складний психологічний стан чоловіка, що повернувся з війни.