«Річниця невипадкової пожежі» (До 60-річчя підпалу Державної публічної бібліотеки АН УРСР)

60 років тому в центрі Києва була підпалена Державна публічна бібліотека Академії наук УРСР. Підпал здійснив співробітник бібліотеки Віктор Погружальський. На суді він зізнався, що з вечора залишився на роботі, там поспав, а під ранок знищив свої документи й підпалив книги у декількох місцях. Коли здійнялася пожежа і свідки викликали пожежників, ті швидко загасити полум'я не змогли. Бо в усьому районі не було води через аварію на водопроводі. Ліквідували пожежу лише 25 травня, а за деякими свідченнями - лише 26.
Зі 150 вогнеборців понад 10 отримали фосфорне отруєння. Це дало підстави припускати, що підпал був ретельно спланований радянською владою, а виконавець справи - Погружальський використав не просто сірники, а фосфорні шашки. Євген Сверстюк того ж 1964-го року написав памфлет «З приводу процесу над Погружальським», в якому звинуватив у знищенні духовного спадку українців - давніх рукописів тодішню «антиукраїнську владу». Цей памфлет міститься у книжці «Дисиденти, Антологія текстів» (Київ, «Дух і літера», 2018), яка є у читальній залі нашої бібліотеки.
За одну добу в полум'ї були знищені цінні джерела з історії України «домосковської доби, ціле наше середньовіччя пішло з димом», – як писала про це Оксана Забужко. Сучасні дослідники Олег Бажан та Юрій Данилюк спростовують версію про підпал бібліотеки за участі радянських спецслужб з метою знищення унікальної колекції україніки, рукописних фондів. Оскільки саме ці колекції постраждали щонайменше. Довіряти цим спростовуваннням, чи ні? Адже тодішні студенти університету працювали на суботниках і розбирали згарище і затоплені книжки. Враження були жахливі.
Тодішній партійний лідер України Петро Шелест фіксує у своєму щоденнику: «Багато галасу навколо пожежі бібліотеки в Академії наук України». Учасники правозахисного руху, а також ті, хто був критично налаштований до комуністичного режиму, вважали втрату унікальних фондів академічної бібліотеки однією з найбільших трагедій української нації, що поступово втрачала свій інтелектуальний генофонд, губила все краще, здобуте багатьма минулими поколіннями.
Український дипломат та письменник Олександр Овсюк в своїх спогадах (наявні у нашій бібліотеці) повідомляє, що мав розмову із Заступником Міністра закордонних справ УРСР Анатолієм Кисілем, який повідомив, що «Який там у біса Підгурський. Нам подзвонили в ЦК, що бібліотека горить, і ми негайно кинулися туди. Вскочили в приміщення і там на всіх стелажах з українськими виданнями, особливо дореволюційними та емігрантськими висіли таблички з написами «К сожжению». КДБ все це зробив. Правда, частину видань нам таки вдалося врятувати». Можливо, це перебільшення...
Усі учасники процесу дали підписку КДБ про нерозповсюдження інформації з процесу. Погружальский був засуджений до 10 (за іншими даними — до 15) років позбавлення волі, але, судячи з усього, не відсидів свій термін до кінця. Після звільнення оселився у Молдові і, за деякими відомостями, навіть працював в одній із бібліотек.
Рекомендуємо також ознайомитися з надзвичайно цікавою публікацією історика Сергія Білоконя «Пожежі Київської публічної бібліотеки АН УРСР 1964 та 1968 років» на його особистому сайті.

"Вічне місто на схилах Дніпра" (до Дня Києва)

26 травня свій День народження святкує святе для кожного українця місто, наша столиця - вічний, могутній, древній Київ. Його багатовікова історія наповнена величезною кількістю визначних подій і постатей. Протягом віків Києву довелося витримати лихоліття чужоземних навал, а зараз, під час новітньої великої війни з Росією, наша столиця стала уособленням незламности, мужности, героїзму всього українського народу.
"Навчений віковим досвідом, Київ ніколи не був старим, не був однаковим і категоричним. Він завжди жив усіма розмаїтими інтересами різноплемінної спільноти, яка його заселяла. І як прозорий, невидимий для ока промінь світла розпадається на безліч кольорових промінчиків, так і життя міста впродовж віків складалося з великого числа різнобарвних проявів і традицій - у віруваннях, побуті, культурі, смаках, особистих дозволах, суспільних обмеженнях тощо. Але кожна з цих цеглинок буття є неодмінною і тепер вже невід'ємною часткою київської історії.
У кожного - Київ свій особливий, але для усіх разом він один - вічний Київ.
І попри усе - так буде" (В. Ковалинський, "Київські мініатюри").
До Дня Києва бібліотека ім. П. Й. Панча підготувала книжкову виставку, з якою пропонуємо вам ознайомитись.