Презентація книги В’ячеслава Гука «Кримський літопис» та проєкту «Київ — Крим. 10 років окупації»

15 травня у оболонському Vcentri Hub відбулася презентація збірки віршів «Кримський літопис» письменника з Сак В’ячеслава Гука та проєкту двокнижжя «Київ — Крим. 10 років окупації», яка була присвячена до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та Дня боротьби за права кримськотатарського народу.
На початку зустрічі Директорка Департаменту суспільних комунікацій КМДА Мирослава Смірнова наголосила: «У нас немає права забувати сторінки історії й маємо поштовх боротися за свою Батьківщину — щоб не сталося так, як 80 років тому у Криму».
В продовження заходу Виконавчий директор Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, видавець Ігор Степурін розповів про те, яке місце займає Крим у його житті та що для нього особисто означає книга В’ячеслава Гука «Кримський літопис», а сам автор зачитав кілька віршів зі своєї збірки.Письменниця Міла Іванцова розповіла про ідею створення проєкту двокнижжя «Київ — Крим. 10 років окупації», в якому одна книга буде документальною, друга - художньою. Під обкладинкою будуть зібрані спогади людей, які переселилися до України після анексії Криму у 2014 році.
Захопленими аплодисментами присутні супроводжували розповідь однієї з авторок збірки документальних спогадів Наталії Лютікової. Пані Наталя - переселенка з Криму з 2014 року, громадська діячка, координаторка проєкту «Окупація очима підлітків» розповіла про свою боротьбу за лагідну українізацію Криму, участь разом з усією сім'єю у протестних акціях проти окупації, про свої дослідження щодо настроїв кримської молоді. Висновки з дослідження надихають: до 2014 року молодь ототожнювала себе саме з Україною й не змінила свого ставлення до неї й натепер, навіть після 10 років окупації.

Збірка віршів «Кримський літопис» письменника В’ячеслава Гука вже доступна до видачі, а видання «Київ — Крим. 10 років окупації» має з'явитися у нашому фонді до кінця року.
 

Вітаємо усіх з днем вишиванки!

Колектив бібліотеки ім.П.Й.Панча з радістю вітає всіх українців з чудовим святом – Днем вишиванки!
Це не просто день, коли ми одягаємо вишиті сорочки та сукні, це день, коли ми згадуємо про багату й самобутню українську культуру, про наших предків, які протягом століть берегли та передавали з покоління в покоління цю унікальну традицію.
Вишиванка – це не просто одяг, це символ нашої національної ідентичності, єднання та стійкості.
У цей день ми хочемо побажати всім українцям єднання, любові до своєї Батьківщини та віри в щасливе майбутнє.
Нехай вишиванка завжди буде оберегом для кожної української родини, а наша культура – джерелом натхнення та сили.
З Днем вишиванки!

Книжкова виставка «Українські вишиванки наче райдуги світанки» (До Дня вишиванки)

Щороку у третій четвер травня ми відзначаємо Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, яке має на меті зберегти українські народні традиції через етнічний вишитий одяг. У культурі кожного народу є речі,які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами і знаками. Уже багато століть вишивка має особливе значення, адже вишиванки були приданим дівчини, одягом для немовляти і оберегом для кожної людини, пряли їх з льону і конопель. Сьогодні вишивка живе повнокровним життям, прикрашає сучасний одяг, надає йому своєрідності і неповторності. Зберігаючи традиційні народні мотиви, українська вишивка несе в собі і історію, і символічне значення. Кожен регіон України відрізняється своїми кольорами й типом вишивки. 
З нагоди Дня вишиванки пропонуємо вам відвідати книжкову виставку "Українські вишиванки наче райдуги світанки". На виставці представлені книги, які розкривають історію, символіку та різноманіття української вишивки, представляють техніки вишивки різних регіонів України, візерунки та їх значення, а також про видатних майстринь народного мистецтва.
Крім того, на виставці можна побачити фотографії та ілюстрації вишитих сорочок, рушників та інших предметів українського побуту.
Книжкова виставка "Українські вишиванки наче райдуги світанки" - це чудова можливість познайомитися з багатою історією та традиціями українського народу