Науково-популярна лекція "Українські мандрівники минулого"

15 лютого у бібліотеці Панча відбулася науково-популярна лекція мистецтвознавця, працівника культури, мандрівника Володимира Кузика "Українські мандрівники минулого".
Відвідувачі заходу здійснили захоплюючу подорож світом з відомими мандрівниками, занурились у минуле і відкрили для себе історії життя та подорожей чотирьох видатних українців: 
Юрія Лисянського, Юрія Кульчицького, Миколи Миклухо-Маклая та Дмитра Яворницького.
Українська земля багата на талановитих людей, які не лише творили історію на своїй Батьківщині, але й досліджували світ, роблячи цінні наукові відкриття, досліджуючи культури інших народів світу та знайомлячи світ з українською культурою.
Юрій Лисянський - український мореплавець, географ та дослідник. Здійснив перше кругосвітнє плавання, описав свої пригоди у книзі "Подорож навколо світу на кораблі "Нева" у 1803-1806 роках", відкрив острів у Тихому океані, який був названий на його честь, зробив значний внесок у розвиток географії та океанографії.
Юрій Кульчицький - український військовий, дипломат, перекладач та мандрівник. Відомий як перший українець, який відвідав Відень. Відіграв важливу роль у звільненні Відня від турецької облоги у 1683 році. Заснував кав'ярню у Відні, яка стала однією з найвідоміших у місті. Вважається одним із популяризаторів кави у Європі.
Микола Миклухо-Маклай - український мандрівник, етнограф, антрополог та біолог. Здійснив дослідницькі експедиції до Нової Гвінеї, Меланезії та Малайського архіпелагу, де вивчав життя та культуру аборигенів. Зробив значний внесок у розвиток етнографії, антропології та біології. 
Дмитро Яворницький - видатний український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, знавець історії запорозького козацтва. Його загальновизнано як одного з найважливіших дослідників запорозького козацтва та автора його першої всебічної історії.
Ці та багато інших українських мандрівників у минулому зробили значний внесок у розвиток світової науки та культури. Їхні подорожі та дослідження свідчать про невтомну жагу до знань, сміливість та відкритість до нового.