Книжкова виставка "Конституція України - основа всіх основ"

Шановні читачі! 
Пропонуємо Вашій увазі книжкову виставку "Конституція України - основа всіх основ".
Конституція України – Основний Закон країни, відповідно до ст. 1 якого Україна є суверенною, незалежною, демократичною, соціальною та правовою державою, демократичну суть якої конкретизує ст. 5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в українській державі принцип народовладдя.
Термін "Конституція" вживали ще в період рабовласництва та феодалізму. В епоху буржуазних революцій XVIII ст. Конституція відіграє роль основного правового акта держави, який визначає основи її політичного та економічного ладу.
Зазначимо, що наша Конституція, відома як Конституція Пилипа Орлика, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших не лише в Європі, а й у світі. Затверджено її як "Правовий Уклад та Конституція відносно Прав і Вольностей Війська Запорозького".
Конституція Пилипа Орлика засвідчила, що українці - свідома нація, яка боролася й буде боротися за свої права та ідею. І хоча цей «Правовий уклад» чинності не набув, оскільки був написаний в умовах вигнання, але принципи, закладені в Конституції, свідчили про зародження поглядів на демократичний устрій організації війська та про його національну ідентифікацію в межах суверенної держави вже на початку XVIII століття.
Конституція УНР від 29 квітня 1918 року - також помітне явище в розвитку конституційного законодавства України. Після проголошення УНР постало питання про необхідність прийняття Основного Закону. Його принципові засади від імені конституційної комісії сформулював Михайло Грушевський. В основу Конституції було покладено ідею поділу влади з метою гарантування демократичного розвитку української держави.
Після проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року постало питання про конституційні засади нової держави. Згідно з Законом України "Про правонаступництво країни" до ухвалення нової Конституції України мала діяти Конституція Української РСР.
Наступні роки в конституційному процесі були складними. 11 березня 1996 року конституційна комісія схвалила проєкт Основного Закону та передала його на розгляд Верховній Раді, яка 24 квітня прийняла його за основу. 5 травня 1996 року було створено Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з доопрацювання проєкту Конституції, до якої увійшли представники всіх депутатських фракцій і груп. У червні комісія закінчила свою надскладну роботу, адже до проєкту було подано понад 5000 змін і доповнень.
28 червня 1996 року було прийнято нову Конституцію України. Україна - єдина держава на пострадянському просторі, яка парламентським шляхом отримала свою нову демократичну Конституцію.
Згідно зі статтею другою "Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною".
Під час війни, яку веде проти нас Росія, ми захищаємо свої кордони, закріплені, зокрема, й Основним Законом. А по закінченні війни прагнемо мирного життя в справжній, не декларативній, правовій українській державі.

Перегляд художнього фільму "Великі очі"

5 липня о 14:00 запрошуємо вас на перегляд художнього фільму "Великі очі" (режисер Тім Бертон).
Заснована на реальних подіях драма, що розповідає про життя художниці Маргарет Кін, автора неймовірно популярних, зворушливих портретів дітей з величезними очима. Чоловік художниці Волтер Кін видавав її роботи за свої, пояснюючи це тим, що картини, намальовані жінками, погано продаються. Завдяки цій брехні він здобув світову популярність, але Маргарет вирішує повернути собі авторство ...
Вхід вільний.