«День Європи - свято миру і єдності» (До Дня Європи в Україні)

В умовах реалій російсько-української війни бібліотека ім. Петра Панча до Дня Європи в Україні пропонує книжкову виставку «День Європи – свято миру і єдності». День Європи - свято, що відзначається 9 травня в Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на континенті. Дату 9 травня було затверджено у 1985 році на саміті Європейської Ради в Мілані, оскільки саме в цей день 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді «наднаціональної спільноти». За словами французького урядовця, метою було створення механізму попередження воєн, щоб їх «не лише не можна було уявити, а й вони були неможливими». До того День Європи відзначали 5 травня, бо в цей день у 1945 році було створено Раду Європи.
Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р., «враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію», встановлено щорічно відзначати цей день у третю суботу травня.
Бажання стати країною-членом Європейського Союзу українці продемонстрували всьому світу в кінці 2013 р. – вони організували Євромайдан і скинули проросійського президента Віктора Януковича, який не підписав угоду про асоціацію з Європейським Союзом.
24 лютого 2022 р. президент Росії оголосив війну Україні й розпочав масштабне вторгнення. За кілька днів 28 лютого 2022 р. Президент України Володимир Зеленський підписав заяву на вступ України до ЄС, а вже 1 березня Європарламент проголосував за статус кандидата на членство у ЄС для України. Це вирішальний для нас момент. Війна, яку розв'язала Росія, об’єднала нашу країну, наш народ з Європейським Союзом. Про це Президент України Володимир Зеленський сказав 8 квітня 2022 р. під час спільного брифінгу з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем.
З травня 2023 року згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського з метою зміцнення єдності народів Європи Україна відзначатиме День Європи 9 травня.
«Будемо вшановувати нашу історичну єдність - єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм» , - заявив Глава держави у зверненні 8 травня після підписання Указу.
11 квітня 2024 року під час пресконференції за підсумками саміту Ініціативи трьох морів у Вільнюсі Володимир Зеленський закликав ЄС почати переговори про членство України в Європейському союзі, а НАТО – запросити її до вступу. «Критично важливо для європейської єдності підтвердити, що Євросоюз не боїться самого себе і що НАТО не боїться власних правил: кожна демократична нація в Європі, яка поділяє та захищає спільні цінності Європи й євроатлантичного простору, заслуговує бути членом ЄС і Північноатлантичного альянсу», – сказав він. Зеленський закликав підтвердити цей принцип реальними діями: «Червень – це час, коли правильно буде почати фактичні перемови про вступ України в Євросоюз. Європі потрібен цей сигнал її власної сили, щоб у Путіна не було спокуси подумати, нібито Європа виявляє слабкість». Президент також згадав про важливість запрошення України до вступу в Північноатлантичний альянс. «Я сказав сьогодні партнерам, що Путін не зважає на наші дії, готуючи свої агресивні кроки. Він сам будує свій графік ескалації, наскільки може й наскільки нібито він на щось реагує. Путін хоче знищити Україну, а згодом підкорити всіх інших сусідів Росії. І у нашого життя та безпеки просто немає альтернативи, саме тому немає альтернатив і запрошенню України до Альянсу. Потрібне це запрошення в Альянс», – наполягає Зеленський.


Немає коментарів:

Дописати коментар