"Україно, ми йдемо до бою - дай нам смертоносного меча!" (До 95-річчя від дня народження Дмитра Павличка)

До 95-річчя від дня народження Дмитра Павличка бібліотека ім.Петра Панча пропонує ознайомитися з книжковою виставкою, присвяченою життю і творчості українського поета, Героя України (2004), лауреата Національної премії Шевченка (1977) Дмитра Васильовича Павличка.
Відомий український літературознавець і політик, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський так написав про Дмитра Васильовича: "Дмитро Павличко - поет, розіп'ятий між Лірикою і Політикою, він не може затамувати клекоту переживань, який виривається з його душі відчайдушним криком українського болю".
Дмитро Павличко був багатогранною особистістю: поет, політик, шістдесятник, літературознавець, філософ, перекладач, публіцист, есеїст, прозаїк-новеліст, психолог, політолог, історик, культуролог, дипломат, один з авторів Акта проголошення Незалежності України.
В першій книзі поезій 1953 року "Любов і ненависть" більшість віршів свідчать про бажання поета максимально відверто розповісти про свою юнацьку долю, про те, що переживає його душа. Вісімнадцятитисячний тираж збірки "Правда кличе" було вилучено з продажу й знищено - через сонет "Коли умер кривавий Торквемада" (перша в СРСР публічна оцінка Сталіна як тирана).
Багато текстів Дмитра Васильовича стали піснями, найвідомішою з яких, безперечно, є "Два кольори".
Для Павличка мова - то найцінніший скарб, з яким ніщо не може зрівнятися, то найвищий критерій моральності, вартість людини. Саме мові присвячені вірші "Ти зрікся мови рідної...", "Якби я втратив очі, Україно..."
Повертаючись до сьогодення, Дмитро Павличко ще в 2015 році залишив нам історичне пророцтво: "Ми з москалями - не одна війна, Була сто перша - буде ще сто друга, Коли впаде кремлівський Сатана, А ми від зброї вернемось до плуга".
Дмитро Павличко – людина, яка залишила значний слід в українській літературі та політиці, поезія, проза та публіцистика якого відзначаються глибиною думки, щирістю почуттів та незламним патріотизмом.
Чекаємо вас на нашій виставці.

Немає коментарів:

Дописати коментар