Школа всіх нас мудрості навчає

Традиційно 1 вересня в Україні діти розпочинають навчання в школах, коледжах, університетах. Десятий рік цей день, який мав би бути безтурботним святом для наших дітлахів, особливо першачків, ми відзначаємо в умовах російсько-української війни, третій рік - повномасштабної. Для багатьох дітей перший дзвоник не пролунає ніколи, бо їх убила росія. За офіційними даними Представництва ООН в Україні (на 1 червня 2024 р.), тільки з початку великої війни загинули понад 600 дітей, понад 1420 дістали поранення, і ця кількість постійно зростає, бо кожного дня в середньому 2 дитини стають жертвами російської агресії (а реальні цифри, вочевидь, набагато вищі). Діти з прифронтових територій протягом двох років провели в бомбосховищах від 3000 до 5000 годин (4-7 місяців!), що викликає стрес і заважає адекватному засвоєнню шкільної програми. Діти-переселенці, висмикнуті зі звичного кола своїх друзів, однокласників, вимушені починати нове життя в незнайомому колективі, що теж не сприяє душевному комфорту. Ще однією дуже чутливою темою є викрадення та примусове переміщення в росію наших дітей. Офіційна цифра сягає 20 тисяч. Проте життя триває, а отже, триває і навчання, значення якого важко переоцінити, особливо зараз, під час війни. Ми бачимо, що росіяни на окупованих територіях активно впроваджують свою освіту, насаджуючи в школах російську ідеологію, яка тримається на брехливій, цинічній, абсолютно міфологічній, повністю вигаданій, украденій і переписаній історії. Ми повинні не забувати, що росіяни мріють знищити нашу ідентичність, державність, мову. Вони за це вбивають, хочуть, щоб нас не було. Тож наше завдання - розвінчувати міфи про "великую россию", щоб наші діти ніколи вже не чули казок про "один народ", "одну колиску" тощо, вчити дітей пишатися своєю країною, її героїчною історією, яка пишеться просто зараз на наших очах кров'ю українських захисників, яким ми безкінечно вдячні за життя і за те, що ми маємо державу. Тому надважливо, щоб освіта була національною, виховувала свідомого громадянина і патріота, а не лише давала якісні знання. Україна має свою славну освітню історію, видатних викладачів, подвижників у цій сфері: це Г. Сковорода, І. Котляревський, К. Ушинський, І. Франко, Х. Алчевська, Б. Грінченко, С. Русова, І. Огієнко і багато інших. Цінуймо, перш за все, своє. 
Тож ми вітаємо дітей, їхніх батьків, вчителів зі святом! Бажаємо міцного здоров'я, безпечного навчання, натхнення і нових прекрасних звершень на благо нашої країни!
Також до 1 вересня - Дня знань бібліотека ім.П.Й.Панча пропонує переглянути книжкову виставку "Кличе вересень до знань".

Немає коментарів:

Дописати коментар