Перегляд документального фільму "Жінка в полоні" (до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми)

До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми бібліотека ім.П.Й.Панча організувала показ документального фільму "Жінка в полоні". Ця кінострічка, що свого часу викликала широкий резонанс, розповідає про важку долю угорської жінки, яка стала жертвою сучасного рабства.
Фільм "Жінка в полоні" – це потужний інструмент для підвищення обізнаності про проблему торгівлі людьми. Переглянувши його, глядачі дізналися про масштаби та форми сучасного рабства, зрозуміли психологічні наслідки, які переживають жертви торгівлі людьми, обговорили цю проблему та шляхи її вирішення.
Дякуємо ГО "Docudays" за наданий доступ до перегляду кінострічки.


"Письменник великого мистецтва та майстер епатажу": До 170-річчя від дня народження Оскара Вайлда (1854 - 1900), англійського прозаїка, поета, драматурга

16 жовтня виповнюється 170 років від дня народження Оскара Вайлда. До цієї дати бібліотека ім. П. Й. Панча підготувала історико-бібліографічну довідку.
Оскар Вайлд - поет, драматург і прозаїк, який втілив у своїй творчості художні принципи англійського естетизму.
Народився Оскар Вайлд у Дубліні в 1854 році. Культ краси, що панував у батьківському домі, багато в чому визначив його особисті погляди на природу мистецтва.
Основна вимога, яку Вайлд та його послідовники висували до мистецтва - не копіювати природу, а відтворювати її за законами краси, недоступної для повсякденного життя.
Не мистецтво відображає дійсність, а життя наслідує мистецтву - вважав письменник. Неправда, за Вайлдом,- форма вияву краси, а тому вона важливіша за голий практицизм повсякденності.
Роздумами про співвідношення добра, користі й краси проникнуті майже всі твори Вайлда, втім, фінали зазвичай песимістичні.
"Портрет Доріана Грея" (1891) - один із найцікавіших і найзагадковіших творів Вайлда. 
Мотив "двійництва", використаний у романі, був найгострішою формою вираження "подвійності світу". 
Цей мотив виникає як підсумок роздумів про складність людської особистості. В "Портреті Доріана Грея" Вайлд утілив свою концепцію людини, в душі якої - і пекло, і рай.
Казки Вайлда являють собою найбільш органічне втілення естетичних ідей письменника: "Молодий король", "Рибалка та його душа", "Зоряний хлопчик", "Соловей та троянда" та інші.
Помер письменник у 1900 році, остаточно забутий читачами та критиками.

«Замінив абетку сільського вчителя на отаманську шаблюку» (До 130-річчя від дня народження Волинця Ананія Гавриловича)

Наша маленька історично-бібліографічна довідка присвячена 130-річчю від дня народження Волинця Ананія Гавриловича (1894–14.05.1941) – українського військового діяча, одного із керівників повстанського руху.
Народився 1 жовтня 1894 р. в селянській сім’ї в с. Карбівка Гайсинського району Вінницької області. Навчався в місцевій церковно – парафіяльній школі, 1-класній міністерській народній школі в Кисляку, а також у 2-класній в Гайсині.
В 1913-1917 рр. навчався у Верхньодніпровському середньому сільськогосподарському училищі, працював вчителем.
Після лютневих подій 1917 р. вступає до партії українських есерів. Секретар ревкому в Гайсині, заступник повітового комісара Тимчасового уряду, начальник повітової міліції. Організовує загони Вільного козацтва.

Хан Канг: голос Південної Кореї, що зазвучав на світовій сцені

Нобелівська премія з літератури 2024 року стала справжнім сюрпризом для літературного світу. Нею нагородили південнокорейську письменницю Хан Канг. Її проза, за словами Нобелівського комітету, "протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя". Це визнання стало ще одним доказом того, що сучасна корейська література – це явище світового масштабу, яке заслуговує на увагу.
Хан Канг народилася 27 листопада 1970 року в місті Кванджу. Її дитинство та юність пройшли в тіні трагічних подій, які відбувалися в Південній Кореї. Саме цей досвід відіграв важливу роль у формуванні її світогляду та літературного стилю.
Письменниця дебютувала у віці 21 року, а справжню популярність здобула романом "Вегетаріанка". Ця історія про жінку, яка вирішує відмовитися від їжі, викликала широкий резонанс у читацькому середовищі і була перекладена багатьма мовами.
"Вегетаріанка" – це не просто історія про відмову від їжі. Це глибока психологічна драма, в якій авторка досліджує теми самоідентифікації, свободи волі та стосунків людини з суспільством. Головна героїня, відмовившись від їжі, прагне звільнитися від соціальних очікувань та знайти своє справжнє "я".
Роман вражає своєю поетичністю, філософською глибиною і одночасно жорстокою правдивістю. Хан Канг вдається передати внутрішній світ героїні з неймовірною точністю, змушуючи читача співпереживати їй і замислитися над власним існуванням.
Нобелівський комітет відзначив у творчості Хан Канг "насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і розкриває крихкість людського життя". Її роботи – це спроба осмислити складні історичні події, які відбувалися в Кореї, та їхній вплив на долі окремих людей.
Крім того, Хан Канг – це письменниця, яка вміє говорити про важкі теми простою і зрозумілою мовою. Її книги – це не тільки літературні твори, а й своєрідний маніфест, який закликає нас до співчуття, розуміння та пошуку істини.
А ще Хан вирішила не проводити пресконференцію з нагоди нагородження з поваги до тих, хто страждає від поточних глобальних воєн, у тому числі між Росією та Україною.
Перемога Хан Канг – важлива подія для всієї корейської літератури, яка відкриває нові можливості для популяризації корейських авторів в Україні та в усьому світі.
Нобелівська премія з літератури 2024 року стала триумфом для Хан Канг і всієї корейської літератури. Її твори – це глибокі роздуми про життя, смерть, свободу і людську природу. Вони змушують нас замислитися над самими собою і світом, в якому ми живемо.
Наша бібліотека має у своєму фонді примірник роману "Вегетаріанка", тож запрошуємо вас відкрити для себе світ Хан Канг і насолодитися її унікальним талантом!

Розмовний клуб англійської мови «Talk Time»

Сьогодні в нашій бібліотеці відбулося чергове зібрання розмовного клубу з англійської мови «Talk Time».Щовівторка Ви маєте можливість у клубі "Talk Time" не тільки попрактикуватися в розмовній англійській мові, але й розширити коло своїх знайомств та отримати нові знання.
Отже, якщо ви захочете покращити свою розмовну англійську мову та знайти нових друзів, тоді завітайте в бібліотеку ім. Петра Панча до нашого розмовного клубу «Talk Time» щовівторка об 11:00.

"Кримські спогади" художника Сергія Свідерського

13 жовтня бібліотека імені Петра Панча запросила всіх бажаючих у подорож до Криму. Виставка "Кримські спогади" Сергія Свідерського стала справжнім подарунком для шанувальників живопису.
Прозорі пастельні фарби, сонячні пейзажі, морські бризи – все це передано на полотнах художника з неймовірною майстерністю. Кожна картина – це маленький шматочок кримської душі, закарбований в пам'яті автора.
Під час творчого вечора Сергій Свідерський розповів про своє натхнення, про те, як народжуються його роботи. Його слова, ніби пензель, малювали перед нами картини сонячних пляжів, величних гір і затишних кримських двориків.
Гості заходу мали змогу насолодитися пейзажами Криму, закарбованими на полотнах майстра. Кожна картина – це окрема історія, спогад про сонячні дні, море та гори. Під час творчого вечора Сергій Свідерський поділився історіями створення своїх робіт, розповів про своє натхнення та бачення Криму.
Відвідувачі заходу мали змогу поспілкуватися з художником та поставити запитання. Атмосфера вечора була теплою та дружньою, а роботи художника залишили незабутнє враження.
Дякуємо пану Сергію за можливість подорожувати українським Кримом, таким, яким його памятає більшість з нас.
Запрошуємо усіх бажаючих поринути у захопливу подорож Кримом, виставка відкрита по буднях з 11:00 до 19:00, у неділю з 11:00 до 17:45.









Галина Зубченко: «художник до самих кісток»

"Покликання художника в утвердженні добра, краси і правди… І якщо він національний художник, то в першу чергу мас стверджувати свою НАЦІЮ, свою КУЛЬТУРУ…"
Галина Зубченко

У березні 1964 року у червоному корпусі Київського університету макет вітража групи художників – Людмили Семикіної, Алли Горської, Опанаса Заливахи, Галини Севрук і Галини Зубченко – під умовною назвою «Шевченко. Мати», був знищений особисто ректором університету. Не можна не захоплюватися цими чотирма неймовірними жінками, які змінювали світ навколо і не боялися протистояти тоталітарній системі. Їх називали «хуліганками» у мистецтві, а вони не хотіли підкорятися нудним стереотипним образам, притаманним радянському мистецтву, і творили власний яскравий шлях.
До книжкової виставки до 95-річчя від дня народження української художниці та дисидентки Алли Горської наша бібліотека додає ще історично-бібліографічні довідки про авторів цього вітража.

Важливість читання для психічного здоров'я: занурення у світ книг як шлях до благополуччя

10 жовтня щорічно у світі відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. У  стрімкий час, коли ми постійно перебуваємо під впливом інформаційного шуму, а наш мозок перевантажений подіями та інформацією, читання книг стає все більш важливим для збереження нашого психічного здоров'я. Здається, що занурення у світ літератури – це лише приємне проведення часу, але насправді воно має набагато глибший вплив на наш внутрішній світ.

Чому читання так важливе для психічного здоров'я? 
  • Зниження стресу. Коли ми читаємо, наш мозок переключається на іншу діяльність, відволікаючись від повсякденних турбот і проблем. Це допомагає знизити рівень кортизолу – гормону стресу.
  • Розвиток емпатії. Книги дозволяють нам поглянути на світ очима інших людей, розвиваючи наше розуміння та співпереживання.
  • Покращення пам'яті та концентрації. Читання вимагає зосередження уваги та запам'ятовування великої кількості інформації, що тренує наш мозок.
  • Збільшення словникового запасу та вдосконалення мовлення. Чим більше ми читаємо, тим багатшим стає наш словниковий запас, а мова – більш виразною.
  • Підвищення самооцінки. Головні герої книг можуть стати для нас взірцями для наслідування, допомагаючи нам вірити у власні сили.
  • Розвиток творчого мислення. Читання художньої літератури стимулює уяву та допомагає знаходити нестандартні рішення.
Які книги вибирати для покращення психічного здоров'я?
  • Класика. Твори світової літератури часто містять глибокі філософські роздуми та життєві уроки.
  • Сучасна проза. Сучасні автори часто торкаються актуальних проблем суспільства, що дозволяє краще розуміти себе та оточуючих.
  • Науково-популярна література. Книги з психології, філософії та інших гуманітарних наук допоможуть вам розширити світогляд.
  • Дитяча література. Казки та історії для дітей можуть подарувати дорослим відчуття легкості та безтурботності.
Як зробити читання частиною свого життя?
  • Створіть для себе затишний куточок для читання. Виберіть місце, де вас ніхто не буде відволікати.
  • Виділяйте час для читання. Плануйте читати хоча б 30 хвилин на день.
  • Приєднуйтесь до книжкових клубів. Обговорюйте прочитане з іншими людьми, щоб краще зрозуміти текст.
  • Заведіть читацький щоденник, у який записуйте свої враження від прочитаних книг. 
І памятайте, що читання – це корисний інструмент для особистісного зростання та підтримки психічного здоров'я. Тож не нехтуйте цією можливістю і відкривайте для себе нові світи на сторінках улюблених книг!

Творча зустріч з художником Сергієм Свідерським

Цієї неділі, 13 жовтня 2024 року, о 15:00 запрошуємо на творчу зустріч з художником Сергієм Свідерським та на відкриття виставки його робіт під назвою «Кримські спогади»
Сергій Свідерський – талановитий художник за покликом серця, наш сучасник, працює у різних напрямках та техніках, які постійно вдосконалює, знаходячи нові витончені підходи і методи виконання.
На виставці експонуватимуться роботи з кримського періоду творчості митця.
Вхід вільний.
Чекаємо на вас!

Розмовний клуб англійської мови «Talk Time»

Сьогодні в нашій бібліотеці відбулося чергове зібрання розмовного клубу з англійської мови «Talk Time».
Щовівторка Ви маєте можливість у клубі "Talk Time" не тільки попрактикуватися в розмовній англійській мові, але й розширити коло своїх знайомств та отримати нові знання.
Отже, якщо ви захочете покращити свою розмовну англійську мову та знайти нових друзів, тоді завітайте в бібліотеку ім. Петра Панча до нашого розмовного клубу «Talk Time» щовівторка об 11:00.

Отримали подарунок від Видавництва "Фабула"

Щиро дякуємо Видавництво «Фабула» за чудовий подарунок! Тепер у нашій бібліотеці є неймовірна книга Річарда Єйтса "Життя спочатку". Впевнені, що вона стане улюбленою для багатьох наших читачів.
Відправляємо новинку на реєстрацію, щоби ви якомога швидше мали змогу прочитати цю цікаву історію.

Відкривайте нові світи разом з нами

Починаємо тиждень з новинок! Ми раді представити вам нові надходження, які обов'язково зацікавлять як досвідчених читачів, так і тих, хто тільки починає свою книжкову подорож.
У нас з'явилися захоплюючі романи, детективні історії, наукова фантастика, біографії видатних особистостей, художня література англійською мовою, багато коміксів для дітей та підлітків. А також серія Антологія української поезії видавництва А-ба-ба-га-ла-ма-га, в якій зібрані шедеври української поетичної школи.
Завітайте до нас та відкрийте для себе нові світи.

Мандрівка у часі: Презентація книги про Миколаївський костел

Вчора ввечері у затишній атмосфері бібліотеки ім.П.Й.Панча відбулася презентація довгоочікуваної книги відомого києвознавця Аркадія Третьякова "Костел святого Миколая у Києві". Ця подія зібрала багато шанувальників історії та 
архітектури Києва, й просто небайдужих киян.
Пан Аркадій детально розповів про історію створення костелу, його архітектурні особливості та непросту долю. 
Наче перегортаючи сторінки старого альбому, ми разом з автором пройшли шлях від перших забитих у землю паль до сучасного стану будівлі. Слухачі з захопленням слухали про таємниці, які приховує цей величний храм, а також про перспективи його подальшого відновлення.
Після презентації відбулася жвава дискусія, під час якої присутні мали змогу поставити запитання автору та поділитися своїми враженнями. Також читачі відзначили важливість таких заходів для збереження історичної пам'яті міста.
Щиро дякуємо Аркадію Третьякову за цікаву презентацію та чекаємо виходу його наступних книжок!













Барви подяки: яскравий витвір дитячої творчості

У нашій бібліотеці запанувала особлива атмосфера свята та вдячності - з нагоди Дня вчителя відбулося відкриття яскравої виставки дитячих малюнків під назвою "Барви подяки". Маленькі художники створили справжній вибух кольорів та емоцій, щоб висловити вдячність своїм улюбленим педагогам.
Дитячі малюнки – це справжні шедеври, створені з любов'ю та повагою. Кожен малюнок як маленька історія, яка розповідає про почуття дитини до свого вчителя.
На виставці представлені малюнки на різноманітні теми: улюблені спортивні заняття, природа, казки, квіти. Кожен малюнок має свою неповторну індивідуальність і передає особливий настрій.
Виставка "Барви подяки" це справжнє свято! Яскраві кольори, атмосфера творчості створюють незабутнє враження.
Ми щиро вдячні юним митцям та керівнику дитячого Клубу мистецтв "Райдуга" Тетяні Золотухіній у допомозі в організації виставки.
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу виставку!

"Вклоняюсь, вчителю, тобі" (Книжкова виставка До Дня вчителя)

У першу неділю жовтня в Україні відзначають День працівників освіти. До цього свята бібліотека ім. П. Й. Панча підготувала книжкову виставку "Вклоняюсь, вчителю, тобі".
Всесвітній День освітян за рішенням ЮНЕСКО з 1994 року відзначають 5 жовтня. В Україні День вчителя відповідно до Указу Президента від 11 вересня 1994 року святкують щорічно в першу неділю жовтня.
Професія вчителя - одна з найбільш шанованих, найпочесніших і найвідповідальніших, тому що в руках педагогів - майбутнє країни, від вчителя багато в чому залежить формування світогляду молодого покоління, його переконань.
Тому принагідно ми щиро вітаємо вчителів - тих, хто у надскладних умовах воєнного часу продовжує навчати й піклуватися про дітей, тих педагогів-переселенців, хто не зрадив Україну, а також тих освітян, хто зі зброєю в руках став на її захист. Низький вам уклін і побажання міцного здоров'я та натхнення! Також ми щиро вдячні нашим захисникам за те, що маємо суверенну українську державу, з якою пов'язуємо щасливе майбутнє наших дітей. Слава Україні!

Розмовний клуб англійської мови «Talk Time»

Сьогодні в нашій бібліотеці відбулося чергове зібрання розмовного клубу з англійської мови «Talk Time». 
Щовівторка Ви маєте можливість у клубі "Talk Time" не тільки попрактикуватися в розмовній англійській мові, але й розширити коло своїх знайомств та отримати нові знання.
Отже, якщо ви захочете покращити свою розмовну англійську мову та знайти нових друзів, тоді завітайте в бібліотеку ім. Петра Панча до нашого розмовного клубу «Talk Time» щовівторка об 11:00.

"Душу - Богові, життя - Україні, честь - для себе" (Книжкова виставка до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисників і захисниць України та Дня козацтва)

1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці відзначають День захисників і захисниць України та День козацтва.
Ця дата вибрана не випадково. З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Нагальна потреба у святкуванні Дня захисників і захисниць України на загальнодержавному рівні особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей.
Цього дня українці вшановують усіх захисників, які, не шкодуючи власного життя, борються за мир, свободу і незалежність нашої держави.
У День захисників і захисниць України щиро бажаємо усім нам найшвидшої Перемоги!