Книжкова виставка "Його ім'я носить наша бібліотека" (з нагоди святкування 55-річчя бібліотеки ім.П.Й.Панча)

Петро Панч
З нагоди 55-річчя бібліотеки маємо честь представити вам книжкову виставку, присвячену видатному українському письменнику Петру Йосиповичу Панчу, чиє ім'я з гордістю носить наша бібліотека.
Петро Йосипович Панч (справжнє прізвище - Панченко) (1891-1969) - відомий український письменник, новеліст, повістяр, романіст, автор казок для дітей.
Народився 4 липня 1891 року в місті Валки на Харківщині. Дитинство письменника, про яке він зворушливо написав у книзі "На калиновім мості", було багатим на життєві враження.
З п'ятнадцяти років, після двокласної школи, пішов працювати. У 1918-1919 роках служив сотником у Дієвій Армії УНР. Після демобілізації працював землеміром, учителем, завідувачем клубу.
З 1923 року жив у Харкові, де активно займався літературною діяльністю.
Був членом літературних угруповань "Плуг", ВАПЛІТЕ, "ВУСПП",однак робота у творчих спілках та літературних об'єднаннях не заважала його реалізації як майстра змалювання правдивих картин життя. Мистецький доробок письменника цих років — книги оповідань «Рідна земля», «Гнів матері», книги фейлетонів «Зозуля», «Кортить курці просо». 1935 року вийшов перший роман Панча під назвою «Облога ночі». 1954-го — роман «Гомоніла Україна».
Одним з найвідоміших творів Петра Панча став роман «На калиновім мості», відзначений Шевченківською премією.
Панч також писав казки для дітей: "Сила слова", "Кіт забіг до школи", "Їжачок", "Рукавичка", "Мишка".
У 1938—1958 Панч жив у будинку письменників Роліт.
Багато працював, писав, брав участь у літературному розвитку Спілки письменників. Збірка статей та етюдів-спогадів «Відлітають журавлі» стала останньою. Нею письменник попрощався зі своїм читачем. 1973-й поставив у творчості Петра Панча крапку.
Помер Петро Панч 1 грудня 1978 року в місті Києві, похований на Байковому кладовищі.
Творчість Петра Панча відзначається глибоким знанням українського села та його людей, ліризмом і щирістю, майстерним володінням словом, гумором, любов'ю до природи.
Запрошуємо вас відвідати нашу книжкову виставку та познайомитися з творчістю Петра Панча.

Немає коментарів:

Дописати коментар