Українські діти - безневинні жертви війни (До Міжнародного дня безневинних дітей - жертв агресії)

Степан Чубенко
Більше ніж 1899 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 27 травня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 548 дітей загинули та понад 1351 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій — 532, Харківській — 378, Херсонській — 152, Дніпропетровській — 139, Київській — 130, Запорізькій — 108, Миколаївській — 105.
27 липня 2014 року український школяр і патріот, воротар футбольного клубу «Авангард» (Краматорськ), був закатований і розстріляний бойовиками так званої «ДНР» за жовто-блакитну стрічку на рюкзаку та проукраїнську позицію.
22 лютого 2015 року у Харкові проходила хода на підтримку єдності України. Проросійські терористи заклали міну неподалік від харківського палацу спорту, загинуло четверо людей. Серед них — 15-річний школяр та громадський активіст Даня Дідик.
Даня Дідик
Це були перші, але, на превеликий жаль, не останні жертви серед дітей у розв’язаній росією війні.
8 квітня 2022 року російський агресор завдав ракетного удару по залізничному вокзалу у Краматорську, де загинули 7 дітей.
23 листопада 2022 року 
загинув 2-денний хлопчик, якого батьки хотіли назвати Сергійком. Не встигли… Російська ракета влучила у пологовий будинок у Вільнянську Запорізької області. Від вибуху Сергійка притиснуло бетонною плитою.
7-річний Максим Жарій у момент удару проходив обстеження у медичному центрі. Загинув разом із матір'ю.
8-річний Кирило з Херсона у момент вибуху чекав своїх рідних в припаркованому автомобілі… Родина втекла від окупації до Вінниці. Хлопчика поховали з його улюбленою іграшкою - ведмедиком.
23 квітня 2022 року в Одесі, через влучання ракети в житловий комплекс разом з мамою та бабусею загинула 3-місячна Кіра.
10 березня 2022 року в Маріуполі внаслідок російського обстрілу загинула 11-річна гімнастка Катерина Дяченко (художня гімнастика).. Дівчинка та її батько загинули одразу. Матір та брат потрапили до лікарні, яку згодом також було знищено авіаударом.
14 липня 2022 року від ракетного удару по центру Вінниці загинули троє дітей, серед них 4-річна Ліза Дмитрієва, яка в момент удару поверталася зі своєю мамою із занять із логопедом.
8 квітня, залізничний вокзал у Краматорську
26 травня 2022 року росіяни з систем залпового вогню та гаубиць “Піон” обстріляли спальний район на півночі Харкова. Серед загиблих 5-місячний Михасик. Під час обстрілу він був на руках у тата - родина прогулювалася вулицею. Рятувальники знайшли Михайла мертвим на дашку під'їзду. Туди дитину відкинуло вибуховою хвилею.
17 березня 2022 року внаслідок обстрілів російськими окупантами Нових Петрівців Київської області загинув 2-річний Степанко, який спав дома у своєму ліжечку.
5 квітня 2022 року на Київщині знайшли мертвим 4-річного Сашка. Його шукали близько 3-х тижнів. Коли почався ворожий наступ, Саша з бабусею намагалися втекти від окупації на човніякий перекинувся. Хлопчик та бабуся загинули.
16 грудня 2022 року під час масованого ракетного удару російська ракета влучила у житловий будинок у Кривому Розі. Загинув 1.5-річний хлопчик разом зі своїми батьками. 
12-річний Іван Меть загинув із матір’ю 5 березня 2022 року в Ірпені, коли вони намагалися евакуюватися з міста. Їх поховали у дворі їхнього житлового комплексу. Ідентифікувати загиблих вдалося лише за обгорілими документами, які знайщли в сумці мами Івана.
Майже кожного дня Україна зазнає нищівних ударів по своїй території, в якій гинуть її громадяни, і діти зокрема.
Діти Херсонського Будинку дитини,
яких Росія незаконно вивезла з України.
Скріншот із статті The New York Times
Також від початку повномасштабного вторгнення в Україну росія проводить цілеспрямовану політику депортації, викрадення та русифікації українських дітей, які опинилися на окупованих територіях.
В Україні офіційно підтверджена депортація чи примусове переміщення окупантами близько 20 тис. дітей.
Найбільше страждають діти, які з різних причин були позбавлені батьківського піклування — після того, як їхніх батьків заарештували чи вбили окупанти, внаслідок вимушеного розлучення у зоні бойових дій, діти-сироти чи вихованці інтернатів. Також дітей викрадають з українських державних установ на окупованих територіях, вивозять під виглядом поїздки у «літні табори», звідки вже не повертають до рідних.
Українським дітям надають російське громадянство, вивозять на територію рф, примусово усиновлюють, призначають «опікунів» та створюють перешкоди для возз'єднання з рідними і проживання на батьківщині. При цьому окупанти намагаються «перевиховати» дітей, проводять щодо них посилену русифікацію та нав'язування «російських цінностей».
Війна триває, і її наслідки Україна пам’ятатиме ще багато століть. Ми ніколи не пробачимо убивства безневинних дітей, які мали стати нашим майбутнім. Сподіваємося, що наша Перемога вже близько, і зовсім скоро більше не будуть гинути ні українські військові, ні мирні мешканці, ні діти. Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар